امروز با نوع جدیدی از بردگی در فضای مجازی روبرو هستیم که در حال فراگیر شدن در جهان است و تنها افرادی میتوانند به ماهیت و عقبه استراتژیک آن پیببرند که توانسته باشند لایههای پنهان و آشکار آن را با تمام سلولهای بدن حس کنند.
به گزارش مشرق، امروز با نوع جدیدی از بردگی در فضای مجازی روبرو هستیم که در حال فراگیر شدن در جهان است و تنها افرادی میتوانند به ماهیت و عقبه استراتژیک آن پیببرند که توانسته باشند لایههای پنهان و آشکار آن را با تمام سلولهای بدن حس کنند.
اشاره
بردگی، سلب اختیار کامل از یک فرد و تسلط همهجانبه بر او و انجام تمام خواستهها و ارادههای مولا آن هم بدون کم و کاست، است. اگر بردگی مصطلح را محدود به چهارچوب زمان و مکانی خاص ندانیم امروز با نوع جدیدی از بردگی در فضای مجازی روبرو هستیم که در حال فراگیر شدن در جهان است و تنها افرادی میتوانند به ماهیت و عقبه استراتژیک آن پیببرند که توانسته باشند لایههای پنهان و آشکار آن را با تمام سلولهای بدن حس کنند و بفهمند. بردهداری مانند تمام جریانهای اجتماعی در طی تاریخ خود دارای شکلهای خاص و ادوار مختلف بوده است که به برخی از آنها اشاره میشود:
1- بردهداری سنتی؛
2- بردهداری صنعتی؛
3- بردهداری مدرن؛
4- بردگیمدرن در فضای مجازی.
بردگیمدرن در فضای مجازی
بردهداری سنتی: ابتداییترین نوع بردهداری همان اسیر گرفتن افراد در جنگها یا تسلط بر اساس زور است. اسیران به عنوان کالا در اختیار جنگجویان یا ثروتمندان قرار میگرفتند. شاید برای بسیاری از انسانهای عصر ما عجیب باشد که در قرن پانزدهم در آمریکا مهاجران یهودی و انگلیسی بیش از چند ده میلیون انسان را کشتند و یا به بردگی گرفتند.1 در دو قرن هجدهم و نوزدهم میلادی، قدرتهای استعماری بیش از صد میلیون انسان را از قاره آفریقا به بردگی گرفتند تا خود در لذت و راحتی سیر کنند.2
بردهداری صنعتی: شروع این نوع بردهداری از سال 1789میلادی مربوط به بعد از انقلاب صنعتی فرانسه است. اگر چه انسانها در این نوع از بردگی زیر سیطره فردی خاص نبودند، ولی تمام قدرت و انرژی خود را در راه تولید یک فرآورده و کالا در درون کارخانههای زرسالاران صرف میکردند. انسان به ابزاری برای تولید و تکثیر ثروت تبدیل میشد. استعمارگران با ابزارهای صنعتی، این روش بردهداری را احیا کردند و آرامآرام از اروپا به تمام جهان تسری دادند.3 شعار بردهداری صنعتی را میتوان «انسان فدای تولید» گذاشت.4
بردهداری مدرن: تبدیل ارزشهای والای انسانیِالهی و فطری به ارزشهای انگلوساکسون و اُلیگارشی. همـۀ انسانها باید در ذیل ارزشهای اومانیستی و ساینتیستی قرار گیرند. جهانِ ذهنی که سلطهگران با علمزدگی برای رسیدن به اهداف مادی تعریف کردهاند، در تمام لایههای زندگی بشریت حضور دارد. ارزشهایی مانند لذتپرستی، مصرفگرایی، دین نوین جهانی و ... بهترین ابزار برای دستیابی به اهداف این گروه رسانهها و تبلیغات زیبا و فریبدهنده است. انسان مطلوب در این چهارچوب، حیوانی است که صورت انسانی دارد!
برتریطلبان غربی، برای آن که بتوانند در بستر جوامع رشد کنند، در شش حوزه اساس فرهنگهای دیگر را هدف قرار دادهاند که عبارتند از:
1-استفاده از شیوههای ناکارآمد فرهنگی در جوامعی که میخواهند به تولید فرهنگ بومی بپردازند یا از ارزشهای خود حمایت کنند؛
2-ارزشمندکردن اصول غیر واقعی و بیارزش؛
3-کم ارزش نمودن اصول واقعی و ملاکهای انسانی؛
4-توجه ندادن به دروس و هستههای فکری اندیشهساز و دورکردن انسانها از اهداف مقدس؛
5-غلطآموزی و بیهدفی در حوزه فرهنگ اصیل خود؛
6-ایجاد گسست ارتباط فرهنگی نسلهای بومی کشور از یکدیگر.5